Forretningsplan er fortsatt viktig for startups i 2012

16. mars 2012

Et spørsmål som mange stiller seg er hvorfor det er så mange ambisiøse oppstartsselskaper som feiler. For det er en veldig stor andel. Erik Ries står bak LEAN Startup som er blitt en slags bevegelse innen entreprenørskapsverdenen. Han mener det ironisk nok er fokus på forretningsplan, strategi og markedsundersøkelser som er bakgrunnen for at mange oppstartsselskaper feiler. Personlig mener jeg man ikke skal følge hans tankesett slavisk selv om jeg er positiv til mye av det han står for. Forretningsplanen vil være sentralt for oppstartsselskaper også fremover, men det er viktig å være klar over hva som er verdidrivende i prosessen med oppstart, og tilpasse aktivitetene til dette. Etter hvert vil nok forretningsplanen kunne justeres til å inneholde flere av de parametere og metoder som LEAN Startup introduserer.

Les mer om viktige momenter ved forretningsplanen her.

7 svar til Forretningsplan er fortsatt viktig for startups i 2012

Er enig i at en forretningsplan fortsatt er nyttig. Det er to grunner til det sånn som jeg ser det. Er man flere enn en så er prosessen såpass nyttig. Det avdekker hva man tenker hver for seg også får man en felles klarhet gjennom å prate om det. I tillegg blir det mer oversiktlig å se fremover og på hva som skal og bør skje, og hvem som skal gjøre det i teamet.

Samtidig er det viktig å tenke på forretningsplanen som et levende dokument. Vi er stadig i endring så det er viktig og huske at planer må endres i forhold til det. Kanskje se på den hver tredje måned?

Ola Vea sier:

He he. Folk får velge selv om de vil se på forretningsplanen sin hver uke eller hver tredje måned. Ikke skriv den og legg den i en skuff ;-D

Ola Vea sier:

Jeg er enig i at en skriftlig forretningsplan er viktig. Men den må være kort og du må ta en titt på den vær uke. Planen må endres når verden endrer seg eller du forandrer fokus.

Forretningsplanen er et vikitg verktøy for å kunne formulere en god heisreplikk. Uten en god heisreplikk kommer du ingen vei med å forklare til beslutningstagere hva du driver med. Mer om hvrdan du øver inn en skuddsikker heisreplikk her: http://olavea.com/lag-heisreplikk/

Guri sier:

Gode tips!

IKKE skriv en forretningsplan, med mindre du MÅ (for søknad til Innovasjon Norge eller lignende). Hvis du aldri har skrevet en før, så kan det likevel være en fin øvelse å ha gjort det en gang. Fordi det gir deg en oversikt over momentene du bør tenke på.

Forretningsplaner er basert på gjetninger om fremtiden, og du vil aldri holde den oppdatert. Den siste planen jeg skrev var utdatert etter et par dager. Kontinuerlig planlegging er noe helt annet enn å skrive en forretningsplan. Ikke la deg bli holdt tilbake av gårsdagens antagelser.

Se disse tre, hvis du ikke allerede er overbevist:

http://onstartups.com/tabid/3339/bid/80497/Fall-In-Love-With-Your-Business-Not-Your-Business-Plan.aspx

http://www.slideshare.net/razinmustafiz/dont-makemyeyesbleed

http://www.quora.com/If-investors-dont-care-about-business-plans-anymore-then-what-should-I-show-them-to-make-them-understand-my-startup

Slidesharen var dårlig, last heller ned PDF’en her:
http://www.neildavidson.com/dontmakemyeyesbleed.html