GROUPON – tegn på ny boble eller et definerende selskap i det 21. århundre?

16. mars 2011

Innen ett år etter stiftelse hadde Groupon en million abonnenter, og tilbydere rundt Chicago fikk opp øynene for mulighetene knyttet til selskapets unike tilbud. De har nå mer enn 50 millioner abonnenter i 500 byer i 44 land, og en vekst på 3 millioner abonnenter i måneden. Deres inntekter gikk fra null til 3 milliarder kroner på 18 måneder, noe som får investorene til å sikle. Aldri tidligere har et oppstartsselskap vokst raskere. I tillegg er forretningsmodellen ekstremt skalerbar. Det kan stilles spørsmål om det er skapt et selskap med større potensial enn Google.

Det hele startet ved at Andrew Madson, gründeren bak Groupon, fikk 1 million dollar av serieentreprenøren Eric Lefkofsky for å utvikle en idé Madson hadde kalt ”the Point”. Meningen med ”the Point” var å samle personer til felles sosiale initiativ som demonstrasjoner, marsjer osv. Det tok ikke lang tid før forretningsmodellen ble endret. Selskapet så at handel var mer profitabelt enn sosiale initiativ. I slutten av 2008 ble Groupon lansert.

Groupon tilbyr kuponger som emailes abonnentene daglig, og er en tjeneste som spres gjennom virale metoder som sosiale medier. Kupongene gir abonnentene rabatter dersom det er over en kritisk masse som aksepterer tilbudet. Tilbudene gir romslige rabatter, opp til 90% avslag, men oftest rundt 50%.

Det er et enormt marked de går inn i. I USA står lokal annonsering for et marked på 600 milliarder kroner årlig. Mye av denne annonseringen er bortkastede penger på grunn av ueffektiv metode og uegnede kanaler. En liten forhandler kan ikke kommunisere like effektivt i en by som en kjede med flere utsalgssteder. Groupon endrer på dette bildet. Dette gir store forventninger siden det antas at det er en aktør som vil bli dominerende i markedet. Google kom i desember med et tilbud på 36 milliarder kroner for selskapet, noe Groupon avslo blankt. Det kan ha vært et smart trekk, sett ut fra at det tidligere i år ble lekket at selskapet planlegger å gå på børs med en verdsetting på 90 milliarder kroner.

Bransjen kalles ”social commerce”, og Groupon har knekket koden på å få til en suksessfull modell for lokal annonsering og lokalt mersalg. Det skapes verdi til de tre involverte partene på følgende måte: (1) Abonnentene får tilbud om en bedre pris, (2) tilbyderen får et garantert volum av tilleggssalg, potensielt nye kunder og merkekjennskap blant nye kundegrupper, og (3) Groupon tar en andel.

Det er hundrevis av konkurrerende initiativ globalt sett som forsøker å true posisjonen til Groupon. Den største konkurrenten, Living Social, fikk nylig en kapitalinnsprøytning på godt over 1 milliard kroner, ledet av Amazon.com. I går kom imidlertid ny, men kanskje ikke uventet informasjon om hard konkurranse. Wall Street Journal skrev i går at Facebook skal lansere en lignende tjeneste med lokale tilbud til sin enorme brukermasse som blir rullet ut de kommende ukene.

Investorene mener Groupon har en varig konkurransefordel i måten de handterer store ustrukturerte datamengder (”data mining”). Dette er en viktig bestanddel i Groupon sin neste store milepæl; å tilby hyperlokal annonsering med bakgrunn i informasjon om hvor brukeren bor, hva interessene er, hvordan de tidligere har handlet og hvordan de deler informasjonen.Ett svar til GROUPON – tegn på ny boble eller et definerende selskap i det 21. århundre?

[...] Les min tidligere artikkel om Groupon her. [...]