Oppstartsselskapet iZettle – en kortbetalingsrevolusjon i Europa?

1. juni 2011

I april skrev jeg om det amerikanske oppstartsselskapet Square som nå har offentliggjort at de har oversteget 1 million transaksjoner i mai og at de har distribuert 500.000 kredittkortlesere i USA. De har en tiltalende løsning for å ta betalt med kredittkort gjennom mobiltelefonen, de har en attraktiv forretningsmodell uten oppstartskostnader for brukeren, og de er godt oppkapitalisert – blant annet av Visa. I juni vil det svenske oppstartsselskapet iZettle lansere en liknende tjeneste i Sverige. Forretningsmodellen og brukeropplevelsen virker til å bli den samme, men de skiller seg ut med å ha en løsning som baserer seg på betaling med chip med EMV-standard istedenfor magnetstripe. Det åpner for at de vil kunne bli godkjent for bruk i europeiske land.


Axel E. Bentsen som er administrerende direktør i Mynt Betalingsterminaler, og som jobber med betalingsløsninger, skrev i en kommentar til bloggposten min om Square at ”Konklusjonen er at dette nok ikke er en løsning som vil bli godkjent av særlig mange innløsere og banker i Europa, og spesielt ikke i Norden som ligger i forkant (og overkant…) hva gjelder krav til sikkerhet rundt betalingstransaksjoner.” Nå er det en løsning som tilfredsstiller disse kravene.

Hegnar skrev i april i år at mange nordmenn i følge ferske tall har sluttet å bruke kontanter når de handler. Dette skaper en kritisk situasjon for mange handelsmenn uten infrastruktur eller inntjening til å kunne ta i bruk dyre betalingsterminalløsninger. Eksempler på slike kan være blomsterhandlere på gatehjørnet. For disse vil en løsning lik den iZettle kan tilby være svært velkommen. I tillegg vil det bli lettere for mange å komme i gang med virksomhet hvor det er kritisk å kunne tilby betaling med kort.

Det blir spennende å følge iZettle og se om de greier å skape den samme interessen og brukereksplosjonen i Europa som Square har fått til i USA. Det er definitivt et marked for en løsning som dette så lenge kortbrukerne har tillit til sikkerheten.

Se websiden til iZettle her: www.izettle.com2 svar til Oppstartsselskapet iZettle – en kortbetalingsrevolusjon i Europa?

Kjetil Berglund sier:

Personlig synes jeg dette er en løsning som virker ut som ett skritt tilbake i forhold til de løsningene vi som konsumenter har i dag. I sin spede begynnelse brukte Norsk Tipping og buypass slik løsning på for å levere spill. Buypass har i sine løsninger kommet så langt at dette er løsningen man bruker for å logge inn på portaler som Altinn. I Norge ligger man også langt fremme for å ta ny mobilteknologi i bruk. Det finnes vel snart ikke en husstand som ikke har minst en smarttelefon eller nettbrett som har lette app’er som gjør hverdagen mye enklere. iZettle virker for meg som et langt skritt tilbake i forhold til hvilke muligheter som finnes der. I dag betaler jeg det meste via telefonen. Togbilletten til NSB betales i en egen app, Piggdekkgebyr betales med en SMS. Streamingtjenester går av seg selv, og nettbankappen gjør at jeg enkelt kan betale mine regninger, eller overføre penger. De fleste av transaksjonene går til mottaker konto med en gang.
Som konsument ser jeg ikke helt for meg i hvilke situasjoner iZettle skal være et godt substitutt. I en butikk vil det jo være mye enklere å sette kortet i en betalingsterminal, enn å selv måtte inneha en iZettle. Det som kunne vært en applikasjon som gjorde at en enkelt overførte kontantbeløp fra smarttelefonen til en annen enhet med å godkjenne beløp på sin egen telefon. Dette hadde lettet tjenester hvor en i andre situasjoner enten hadde brukt kontanter, eller brukt kortet. framtidens skjermer kan sikkert lese av ens fingeravtrykk slik at når en taster en kode, samtidig med kontroll av fingeravtrykk vil dette være en veldig sikker metode for transaksjoner..